Waterhardheid Laag-Keppel (Bronckhorst)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
12,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 Duitse graden. Zo hard is het water in Laag-Keppel minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub kraanwater. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Laag-Keppel is 12,40 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Laag-Keppel is een erg kleine woonplaats met 610 inwoners. Laag-Keppel hoort bij de gemeente Bronckhorst. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Laag-Keppel

Mensen kunnen een hardheid van 7,30 dH wellicht "prima" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Water van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 7,30 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Laag-Keppel waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,30 dH in Laag-Keppel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Laag-Keppel

Calculatie voor 7,30 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Laag-Keppel?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Laag-Keppel is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.