Waterhardheid Laag Zuthem (Raalte)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,80 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Laag Zuthem. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalk.

Laag Zuthem is een erg kleine woonplaats met 605 inwonenden. Laag Zuthem is onderdeel van de gemeente Raalte. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Laag Zuthem

Mensen kunnen hardheid van 6,80 dH "heel gewoon" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 6,80 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Laag Zuthem objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,80 dH in Laag Zuthem**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Laag Zuthem

Berekening voor 6,80 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Laag Zuthem?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Laag Zuthem is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,80 naar 0 dH terug te dringen.