Waterhardheid Lage Vuursche (Baarn)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Lage Vuursche kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 6,50 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Lage Vuursche is een erg kleine woonplaats met 300 inwoners. Lage Vuursche maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Baarn.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Lage Vuursche

Iemand kan hardheid van 6,50 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Lage Vuursche objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 6,50 Duitse graden in Lage Vuursche**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Lage Vuursche

Berekening voor 6,50 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Lage Vuursche?

Onthard water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Lage Vuursche is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.