Waterhardheid Lamswaarde (Hulst)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het water in Lamswaarde minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Lamswaarde is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Lamswaarde biedt plaats aan 555 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Lamswaarde bevindt zich in de gemeente Hulst. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Lamswaarde

De indruk van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,38 dH "normaal" vinden en dus het boenen van de douchekranen voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Lamswaarde objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Lamswaarde**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Lamswaarde

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Lamswaarde?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Lamswaarde is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.