Waterhardheid Landerum (Terschelling)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Landerum. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Landerum is een zeer kleine woonplaats met 105 inwonenden. Landerum ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Terschelling.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Landerum

Mensen kunnen hardheid van 7,30 dH "heel gewoon" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 7,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Landerum objectief vaststellen

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,30 dH in Landerum**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Landerum

Rekensom voor 7,30 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Landerum?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Landerum is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.