Waterhardheid Landgraaf (Landgraaf)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Landgraaf (Lankgraaf) minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Landgraaf (Lankgraaf) is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Landgraaf biedt plaats aan 37.915 inwoners. Dit is een naar verhouding grote woonplaats. Landgraaf is onderdeel van de gemeente Landgraaf. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Landgraaf

U kunt een waterhardheid van 7,34 dH "acceptabel" vinden. De indruk van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Landgraaf objectief duiden

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Landgraaf**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Landgraaf

Becijfering voor 7,34 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Landgraaf?

Praktisch iedereen beleeft onthard water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Landgraaf is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.