Waterhardheid Landsmeer (Landsmeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Landsmeer ligt in de buurt van 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Landsmeer is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Landsmeer biedt plaats aan 9.210 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Landsmeer bevindt zich in de gemeente Landsmeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Landsmeer

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Landsmeer objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Landsmeer**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Landsmeer

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Landsmeer?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in plaatsen met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Landsmeer is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.