Waterhardheid Langerak (Molenwaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Langerak. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Langerak is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Langerak telt 1.680 inwonenden. Dit is een zeer kleine woonplaats. Langerak bevindt zich in de gemeente Molenwaard. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Langerak

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het schrobben van de kranen aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Langerak waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Langerak**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Langerak

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Langerak?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Langerak is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.