Waterhardheid Langezwaag (Opsterland)

Zacht
0
6,90
dH
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Langezwaag (Langsweagen) is om en nabij de 6,90 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk in elke kuub water. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Langezwaag (Langsweagen) is 7,20 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Langezwaag is een kleine woonplaats met 1.075 inwoners. Langezwaag hoort bij de gemeente Opsterland. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Langezwaag

Iemand kan een hardheid van 6,90 dH "prima" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 6,90 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Langezwaag waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,90 Duitse graden in Langezwaag**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Langezwaag

Calculatie voor 6,90 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Langezwaag?

Praktisch iedereen beleeft onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Langezwaag is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,90 naar 0 dH te reduceren.