Waterhardheid Laren (Laren)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Laren bedraagt ongeveer 6,00 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Laren is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Laren is een relatief kleine woonplaats met 10.885 inwoners. Laren is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Laren.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Laren

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,00 dH "OK" vinden en dus het schoonmaken van de douchewand aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Laren waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Laren**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Laren

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Laren?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt gewoonlijk voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Laren is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.