Waterhardheid Laren (Lochem)

Zacht
0
7,10
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Laren kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 7,10 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag.

Laren biedt plaats aan 4.055 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Laren hoort bij de gemeente Lochem. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Laren

Men kan een hardheid van 7,10 Duitse graden "acceptabel" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 7,10 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Laren waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 7,10 Duitse graden in Laren**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met volledig onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Laren

Rekensom voor 7,10 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Laren?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt meestal voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Laren is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 7,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.