Waterhardheid Lathum (Zevenaar)

Zacht
0
6,00
dH
6,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Lathum minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Lathum is 6,40 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Lathum is een kleine woonplaats met 1.435 inwoners. Lathum is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Zevenaar.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Lathum

De perceptie van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. U kunt zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het ontkalken van de douchewand dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Lathum waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Lathum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Lathum

Calculatie voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Lathum?

Onthard water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lathum is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.