Waterhardheid Lattrop-Breklenkamp (Dinkelland)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
14,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,80 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Lattrop-Breklenkamp. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per kuub drinkwater. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Lattrop-Breklenkamp is 14,40 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Lattrop-Breklenkamp biedt plaats aan 1.000 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Lattrop-Breklenkamp maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Dinkelland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Lattrop-Breklenkamp

De betekenis van een vastgestelde hardheid is overduidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,80 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het boenen van de tegels accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 6,80 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Lattrop-Breklenkamp objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,80 Duitse graden in Lattrop-Breklenkamp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Lattrop-Breklenkamp

Berekening voor 6,80 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Lattrop-Breklenkamp?

Zacht water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Lattrop-Breklenkamp is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,80 naar 0 Duitse graden terug te dringen.