Waterhardheid Leek (Leek)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Leek. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Leek is een betrekkelijk kleine woonplaats met 10.790 inwoners. Leek maakt deel uit van de gemeente Leek. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Leek

U kunt een waterhardheid van 9,00 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 9,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Leek waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 9,00 dH in Leek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Leek

Berekening voor 9,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Leek?

Iedereen ervaart volledig onthard leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere beweegreden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Leek is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 9,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.