Waterhardheid Leende (Heeze-Leende)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,23
dH
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Leende kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 8,23 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 8,23 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,37 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Leende is 10,70 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Leende is een kleine woonplaats met 4.355 inwoners. Leende hoort bij de gemeente Heeze-Leende. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Leende

De beleving van een vastgestelde hardheid is erg persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 8,23 Duitse graden "OK" vinden en dus het schrobben van de douche voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 8,23 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Leende waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 8,23 dH in Leende**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Leende

Calculatie voor 8,23 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,23 dH x 180m3 = 26,37 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Leende?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Leende is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 8,23 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.