Waterhardheid Leerdam (Leerdam)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Leerdam is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Leerdam is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Leerdam is een redelijk kleine woonplaats met 18.150 inwoners. Leerdam bevindt zich in de gemeente Leerdam. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Leerdam

Men kan waterhardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden. De gewaarwording van de vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Leerdam objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 4,98 Duitse graden in Leerdam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Leerdam

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Leerdam?

Iedereen ondervindt onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Leerdam is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.