Waterhardheid Leersum (Utrechtse Heuvelrug)

Zacht
0
5,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Leersum is 5,20 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH is 17,8 gram kalk in elke kuub water. 5,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,66 kilogram kalk.

Leersum biedt plaats aan 7.455 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Leersum bevindt zich in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Leersum

De betekenis van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,20 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water van 5,20 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Leersum objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 5,20 dH in Leersum**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Leersum

Rekensom voor 5,20 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,20 dH x 180m3 = 16,66 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Leersum?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met hard water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Leersum is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 5,20 naar 0 dH te reduceren.