9,70 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Leeuwarden (Ljouwert). Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub kraanwater. 9,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 31,08 kilogram kalkaanslag.
Leeuwarden biedt plaats aan 90.485 inwoners. Het hoort bij de top-vijftig plaatsen van Nederland en is daarmee een zeer grote woonplaats. Leeuwarden maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Leeuwarden.
De waarneming van een gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 9,70 Duitse graden "OK" vinden en dus het schoonmaken van de badkamer aanvaarden.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 9,70 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.
*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 9,70 Duitse graden in Leeuwarden**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.
Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.
Rekensom voor 9,70 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,70 dH x 180m3 = 31,08 kilogram kalk.
Iedereen ondervindt volledig zacht water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Leeuwarden is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het drinkwater van 9,70 naar 0 Duitse graden te verminderen.