Waterhardheid Leiden (Leiden)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Leiden is 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent 17,8 gram kalk in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Leiden is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Leiden maakt deel uit van de top 50 steden van Nederland en is daarmee een zeer grote woonplaats met 119.770 inwoners. Leiden bevindt zich in de gemeente Leiden. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Leiden

U kunt waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Leiden waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Leiden**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Leiden

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Leiden?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Leiden is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.