Waterhardheid Leidschendam (Leidschendam-Voorburg)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Leidschendam. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Leidschendam is 9,41 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Leidschendam telt 32.455 inwoners. Het is een middelgrote woonplaats. Leidschendam hoort bij de gemeente Leidschendam-Voorburg. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Leidschendam

Iemand kan een waterhardheid van 4,98 dH "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Leidschendam waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Leidschendam**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Leidschendam

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Leidschendam?

Een ieder ervaart volledig onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Leidschendam is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.