Waterhardheid Leimuiden (Kaag en Braassem)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Zo hard is het kraanwater in Leimuiden minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale hardheid in Leimuiden is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Leimuiden biedt plaats aan 4.440 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Leimuiden maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Leimuiden

Men kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Leimuiden objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Leimuiden**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Leimuiden

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Leimuiden?

Een ieder ondervindt volledig zacht drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt het meest voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Leimuiden is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.