Waterhardheid Leimuiderbrug (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Leimuiderbrug. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH is 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Leimuiderbrug is 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Leimuiderbrug hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlemmermeer.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Leimuiderbrug

U kunt hardheid van 6,00 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Leimuiderbrug waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Leimuiderbrug**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Leimuiderbrug

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Leimuiderbrug?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Leimuiderbrug is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.