Waterhardheid Lelystad (Lelystad)

Zacht
0
5,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,20 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Lelystad. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid is 17,8 gram kalk per kuub water. 5,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,66 kilogram kalkvormende deeltjes.

Lelystad biedt plaats aan 75.785 inwoners. Dit hoort bij de top-50 plaatsen van Nederland en is daarmee een tamelijk grote woonplaats. Lelystad hoort bij de centrale provincie Flevoland in de gemeente Lelystad.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Lelystad

Iemand kan een hardheid van 5,20 dH wellicht "OK" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 5,20 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Lelystad objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 5,20 Duitse graden in Lelystad**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Lelystad

Calculatie voor 5,20 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,20 dH x 180m3 = 16,66 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Lelystad?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lelystad is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 5,20 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.