Waterhardheid Lemele (Ommen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Lemele heeft een waterhardheid van minimaal 8,30 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Lemele telt 1.325 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Lemele bevindt zich in de gemeente Ommen. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Lemele

Men kan een hardheid van 8,30 dH misschien "geen probleem" vinden. De beleving van een vastgestelde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat een waterhardheid van 8,30 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Lemele objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 8,30 dH in Lemele**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Lemele

Becijfering voor 8,30 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Lemele?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Lemele is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 8,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.