Waterhardheid Lemelerveld (Dalfsen)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,40 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Lemelerveld. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 8,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,91 kilogram kalkdeeltjes.

Lemelerveld telt 4.620 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Lemelerveld ligt in de gemeente Dalfsen. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Lemelerveld

Iemand kan een waterhardheid van 8,40 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 8,40 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Lemelerveld waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 8,40 dH in Lemelerveld**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Lemelerveld

Berekening voor 8,40 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,40 dH x 180m3 = 26,91 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Lemelerveld?

Een ieder ondervindt zacht kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine restant komt veelal voor in streken met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Lemelerveld is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 8,40 naar 0 Duitse graden te verminderen.