Waterhardheid Lemiers (Vaals)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Lemiers (Lemieësj) is ongeveer 7,34 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Lemiers (Lemieësj) is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Lemiers biedt plaats aan 895 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Lemiers bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Vaals.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Lemiers

De beleving van een bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 dH "geen probleem" vinden en daarmee het boenen van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Lemiers objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 dH in Lemiers**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Lemiers

Rekensom voor 7,34 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Lemiers?

Een ieder beleeft kalkvrij drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in regio’s met hard water. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lemiers is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.