Waterhardheid Lengel (Montferland)

Zacht
0
5,50
dH
Tamelijk hard
3
10,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Lengel is 5,50 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Lengel is 10,80 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Lengel biedt plaats aan 380 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Lengel ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Montferland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Lengel

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,50 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen dulden.

Water van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 5,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Lengel objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 5,50 dH in Lengel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Lengel

Calculatie voor 5,50 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Lengel?

Een ieder beleeft onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lengel is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 5,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.