Waterhardheid Lent (Nijmegen)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Lent ligt rond 7,60 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Lent is een kleine woonplaats met 7.340 inwoners. Lent is onderdeel van de gemeente Nijmegen. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Lent

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,60 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 7,60 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Lent objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in water testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,60 Duitse graden in Lent**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Lent

Becijfering voor 7,60 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Lent?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Lent is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.