Waterhardheid Lepelstraat (Bergen op Zoom)

Zacht
0
6,38
dH
Tamelijk hard
3
9,69
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Lepelstraat heeft een minimale waterhardheid van plus minus 6,38 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Lepelstraat is 9,69 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Lepelstraat telt 1.910 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Lepelstraat hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Bergen op Zoom.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Lepelstraat

Iemand kan hardheid van 6,38 dH "OK" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat water van 6,38 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Lepelstraat waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Lepelstraat**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Lepelstraat

Calculatie voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Lepelstraat?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Lepelstraat is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.