Waterhardheid Lettelbert (Leek)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Lettelbert is 9,00 dH. Dit is behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.

Lettelbert biedt plaats aan 175 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Lettelbert bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Leek.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard drinkwater Lettelbert

De perceptie van een bepaalde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 9,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het ontkalken van de tegels accepteren.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 9,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Lettelbert waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 9,00 dH in Lettelbert**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Lettelbert

Rekensom voor 9,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Lettelbert?

Praktisch iedereen beleeft zacht kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Lettelbert is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het leidingwater van 9,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.