Waterhardheid Lettele (Deventer)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Lettele. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Lettele is 8,20 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Lettele is een erg kleine woonplaats met 1.445 inwonenden. Lettele bevindt zich in de gemeente Deventer. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Lettele

De ervaring van een gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,30 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de tegels accepteren.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water van 7,30 dH zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Lettele objectief duiden

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,30 Duitse graden in Lettele**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Lettele

Calculatie voor 7,30 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Lettele?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Lettele is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 7,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.