Waterhardheid Leunen (Venray)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Leunen (Luuëne). Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Leunen (Luuëne) is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Leunen biedt plaats aan 2.260 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Leunen hoort bij de gemeente Venray. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Leunen

Iemand kan een waterhardheid van 7,34 Duitse graden misschien "prima" vinden. De ontvangst van de gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Leunen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 dH in Leunen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Leunen

Calculatie voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Leunen?

Een ieder ervaart onthard leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Leunen is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.