Waterhardheid Leusden (Leusden)

Zacht
0
5,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het kraanwater in Leusden ligt in de buurt van 5,40 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 5,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,30 kilogram kalkaanslag.

Leusden is een betrekkelijk kleine woonplaats met 26.210 inwoners. Leusden hoort bij de gemeente Leusden. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Leusden

U kunt waterhardheid van 5,40 dH "aanvaardbaar" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 5,40 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Leusden objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,40 dH in Leusden**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Leusden

Calculatie voor 5,40 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,40 dH x 180m3 = 17,30 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Leusden?

Onthard water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Leusden is het dus zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het water van 5,40 naar 0 dH te verminderen.