Waterhardheid Lexmond (Zederik)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Lexmond minimaal. Dit is tamelijk hard water. Één dH staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Lexmond is 9,41 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Lexmond is een kleine woonplaats met 2.665 inwoners. Lexmond ligt in de gemeente Zederik. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Lexmond

U kunt een hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "OK" vinden. De ontvangst van een bepaalde hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Lexmond waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Lexmond**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Lexmond

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Lexmond?

Een ieder ondervindt volledig onthard kraanwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Lexmond is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.