Waterhardheid Lichtenvoorde (Oost Gelre)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,30 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Lichtenvoorde. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Lichtenvoorde telt 12.965 inwonenden. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Lichtenvoorde bevindt zich in de gemeente Oost Gelre. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Lichtenvoorde

Mensen kunnen een hardheid van 8,30 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchekranen?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 8,30 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Lichtenvoorde objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 8,30 Duitse graden in Lichtenvoorde**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Lichtenvoorde

Berekening voor 8,30 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Lichtenvoorde?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lichtenvoorde is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 8,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.