Waterhardheid Liempde (Boxtel)

Zacht
0
7,95
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,95 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Liempde. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 kraanwater. 7,95 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,47 kilogram kalkaanslag.

Liempde biedt plaats aan 4.890 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Liempde hoort bij de gemeente Boxtel. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Liempde

De indruk van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een hardheid van 7,95 Duitse graden "OK" vinden en dus het ontkalken van de douchewand voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,95 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Liempde waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,95 Duitse graden in Liempde**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Liempde

Berekening voor 7,95 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,95 dH x 180m3 = 25,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Liempde?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Liempde is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,95 naar 0 dH te reduceren.