Waterhardheid Lienden (Buren)

Zacht
0
4,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Lienden heeft een waterhardheid van minimaal 4,90 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalk.

Lienden is een kleine woonplaats met 5.660 inwonenden. Lienden maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Lienden

Men kan hardheid van 4,90 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De waarneming van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Toch is het een fabeltje dat water van 4,90 dH zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onweerlegbare conclusies op.

Waterhardheid Lienden objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,90 Duitse graden in Lienden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Lienden

Calculatie voor 4,90 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Lienden?

Een ieder beleeft onthard leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Lienden is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.