Waterhardheid Lierderholthuis (Raalte)

Zacht
0
6,40
dH
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,40 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Lierderholthuis. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 6,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,51 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Lierderholthuis is 7,50 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Lierderholthuis telt 415 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Lierderholthuis maakt deel uit van de gemeente Raalte. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Lierderholthuis

Mensen kunnen hardheid van 6,40 Duitse graden "prima" vinden. De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 6,40 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Lierderholthuis objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,40 dH in Lierderholthuis**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Lierderholthuis

Rekensom voor 6,40 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,40 dH x 180m3 = 20,51 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Lierderholthuis?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in oorden met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lierderholthuis is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,40 naar 0 dH te verminderen.