Waterhardheid Lieren (Apeldoorn)

Zacht
0
4,90
dH
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,90 Duitse graden. Zo hard is het water in Lieren minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid is goed voor 17,8 gram kalk per kuub water. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Lieren is 6,50 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Lieren telt 1.225 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Lieren hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Apeldoorn.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Lieren

U kunt een waterhardheid van 4,90 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,90 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Lieren objectief meten

Je kunt de mineralen in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,90 Duitse graden in Lieren**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Lieren

Rekensom voor 4,90 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Lieren?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt in de regel voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Lieren is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 4,90 naar 0 Duitse graden te reduceren.