Waterhardheid Lierop (Someren)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,23
dH
10,02
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Lierop heeft een minimale waterhardheid van plus minus 8,23 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 8,23 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,37 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Lierop is 10,02 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Lierop is een kleine woonplaats met 2.205 inwonenden. Lierop bevindt zich in de gemeente Someren. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Lierop

U kunt een waterhardheid van 8,23 dH "acceptabel" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 8,23 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Lierop objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 8,23 dH in Lierop**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Lierop

Calculatie voor 8,23 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,23 dH x 180m3 = 26,37 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder onmisbaar in Lierop?

Een ieder ondervindt zacht water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lierop is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 8,23 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.