Waterhardheid Lies (Terschelling)

Zacht
0
7,00
dH
7,30
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Lies is ongeveer 7,00 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Lies is 7,30 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Lies telt 150 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Lies hoort bij de gemeente Terschelling. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Lies

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,00 dH misschien "OK" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 7,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Lies waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,00 dH in Lies**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Lies

Rekensom voor 7,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Lies?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lies is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.