Waterhardheid Lieshout (Laarbeek)

Zacht
0
7,97
dH
Tamelijk hard
3
8,18
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Lieshout bedraagt ongeveer 7,97 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 7,97 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,54 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Lieshout is 8,18 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Lieshout is een zeer kleine woonplaats met 4.285 inwonenden. Lieshout hoort bij de gemeente Laarbeek. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Lieshout

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,97 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 7,97 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Lieshout objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,97 Duitse graden in Lieshout**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Lieshout

Rekensom voor 7,97 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,97 dH x 180m3 = 25,54 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Lieshout?

Een ieder ervaart volledig zacht water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lieshout is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,97 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.