Waterhardheid Lievelde (Oost Gelre)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Lievelde heeft een waterhardheid van om en nabij 8,30 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub drinkwater. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkdeeltjes.

Lievelde is een zeer kleine woonplaats met 1.445 inwoners. Lievelde ligt in de gemeente Oost Gelre. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Lievelde

U kunt een waterhardheid van 8,30 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 8,30 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Lievelde objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 8,30 Duitse graden in Lievelde**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Lievelde

Calculatie voor 8,30 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Lievelde?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt meestal voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lievelde is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 8,30 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.