Waterhardheid Linde (De Wolden)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Zo hard is het drinkwater in Linde minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Linde is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Linde biedt plaats aan 615 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Linde hoort bij de gemeente De Wolden. Die hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Linde

De indruk van een bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,38 dH "normaal" vinden en het ontkalken van de kranen voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Linde objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Linde**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Linde

Becijfering voor 6,38 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Linde?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in plaatsen met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Linde is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.