Waterhardheid Linden (Cuijk)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Linden bedraagt ongeveer 7,34 dH. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Linden is een kleine woonplaats met 270 inwonenden. Linden is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Cuijk.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Linden

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "acceptabel" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Linden waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Linden**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Linden

Berekening voor 7,34 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Linden?

Een ieder beleeft onthard kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt normaal gesproken voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Linden is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.