Waterhardheid Linne (Maasgouw)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Linne (Lin) heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Linne (Lin) is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Linne biedt plaats aan 3.665 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Linne is onderdeel van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Maasgouw.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Linne

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand accepteren.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Maar het is ook onzin dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Linne objectief vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 dH in Linne**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Linne

Calculatie voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Linne?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Linne is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 Duitse graden te verminderen.