Waterhardheid Linschoten (Montfoort)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het leidingwater in Linschoten ligt in de buurt van de 7,50 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Linschoten biedt plaats aan 3.730 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Linschoten maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Montfoort.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Linschoten

U kunt een waterhardheid van 7,50 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Linschoten objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,50 dH in Linschoten**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Linschoten

Berekening voor 7,50 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Is een waterontharder nodig in Linschoten?

Iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in oorden met hard water. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Linschoten is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 7,50 naar 0 dH te verminderen.