Waterhardheid Lioessens (Dongeradeel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,50 dH. Zo hard is het drinkwater in Lioessens (Ljussens). Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkaanslag.

Lioessens is een kleine woonplaats met 355 inwoners. Lioessens ligt in de gemeente Dongeradeel. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Lioessens

Iemand kan een waterhardheid van 9,50 Duitse graden misschien "prima" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water met een hardheid van 9,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Lioessens waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,50 Duitse graden in Lioessens**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Lioessens

Rekensom voor 9,50 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Lioessens?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Lioessens is het dus beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 9,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.