Waterhardheid Lippenhuizen (Opsterland)

Zacht
0
6,90
dH
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,90 dH. Zo hard is het water in Lippenhuizen (Lippenhuzen) minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Lippenhuizen (Lippenhuzen) is 7,20 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Lippenhuizen telt 1.350 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Lippenhuizen maakt deel uit van de gemeente Opsterland. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Lippenhuizen

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,90 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het schrobben van de tegels aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,90 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Lippenhuizen objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,90 Duitse graden in Lippenhuizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Lippenhuizen

Becijfering voor 6,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Lippenhuizen?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Lippenhuizen is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,90 naar 0 dH terug te dringen.