Waterhardheid Lisserbroek (Haarlemmermeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Lisserbroek minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Lisserbroek is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Lisserbroek is een erg kleine woonplaats met 3.645 inwonenden. Lisserbroek hoort bij de gemeente Haarlemmermeer. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Lisserbroek

U kunt waterhardheid van 6,00 dH misschien "normaal" vinden. De beleving van de gegeven waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Lisserbroek waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Lisserbroek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Lisserbroek

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Lisserbroek?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Lisserbroek is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.